Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2008 23:26 - Основни хранителни вещества - мазнините
Автор: chencho Категория: Други   
Прочетен: 1971 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 04.04.2008 09:44


    В предишните 2 постинга стана дума за затлъстяването, факторите, които го причинявят и най-честите хронични заболявания, свързани с него. Занапред бих искал да представя по-подробна информация относно хроничните метаболитни заболявания. Ето защо първо накратко ще разгледам основните хранителни вещества, които приемаме ежедневно и техния метаболизъм в организма ни - от поглъщането им до разграждането им или натрупването им в тялото.

    С всеки хранителен прием освен различни витамини, минерали, макро- и микроелементи, ние приемаме три освновни хранителни вещества: белтъци, въглехидрати и мазнини, общо наречени макронутриенти.

В настоящия постинг ще обърна внимание на липидите и в частност на мазнините

Липидите са група органични съединения, които се определят като неразтворими във вода. Към тях спадат: масните киселини, мазнините (триацилглицероли) и фосфолипидите. Мастните киселини се срещат рядко в свободна форма, делят на наситени и ненаситени и участват в различни реакции в органиизма ни, както и в структурата на биологичните мембрани. Фосфолипидите изпълняват структурни функции в клетката - изграждат клетъчните мембрани, а триацилглицеролите са важни от енергийна гледна точка, затова по-надолу ще говорим за тях.

Мазнините са естери на тривалентния алкохол глицерол с три молекули мастни киселини, оттук произхожда и наименуванието им - триацилглицероли.
    Триацилглицеролите са най-често срещаните липиди в нашата диета. След поглъщането им те попадат в стомашно-чревния тракт, където разграждането им се осъществява чак в тънкото черво (именно дългия им престой в стомаха без да бъдат разградени поражда чувството на ситост след приема на богата на мазнини храна). Под действието на жлъчните сокове и някои ензими триацилглицеролите (ТГЦ) се разграждат до свободни мастни киселини (СМК) и моноацилглицерол, пренасят през мукозата на тънкото черво, след което се ре-синтезират до ТГЦ. Последният се пренася посредством лимфата и кръвта до различни тъкани (мастна тъкан, черен дроб, мускули), там се разгражда отново до СМК и моноацилглицерол,те навлизат в клетките, където съдбата им е различна.....
    Така например в мастната тъкан отново се наблюдава синтез на ТГЦ, който се отлага в адипоцитите (мастните клетки) като енергиен запас. В случай на недостатъчен хранителен прием или при физически натоварвания, ТГЦ се разграждат от действието на специфичен ензим - липопротеин липаза, навлизат в кръвообращението и се пренасят до метаболитно активните тъкани за произвеждане на енергия.
    В черния дроб и мускули, обаче съдбата на мазнините е различна. Там те могат както да бъдат разградени за енергия, така и да бъдат натрупани. Именно натрупването на мазнини в мускулите е свързано с намалената чуствителност на тялото ни към инсулин и развитието на диабет, но затова ще стане въпрос по-късно. 
    В черният дроб мазнините се разграждат до получаване на кетонни тела, в случайте, когато нивата на кръвната захар са прекалено ниски и има опасност от възникване на хипогликемия (състояние застрашаващо животът). Разграждането на сводобните масни киселини в мускулите от своя страна е основният енергиен източник за нашия организъм, тъй като от 1 грам мазнини се получават 9 ккал енергия. Разграждането на СМК става основно посредством процесите на бета-окисление, протичащите в един клетъчен органел, жизнено важен за нашето съществуване - митохондрията.
    Бета-окислението е процес силно зависим от наличието на кислород, необходим за нормалната окислитенла финкция на митохондриите, както и от наличието в тялото ни (и по-точно в митохондриалните мебрани) на няколко ензима от т.нар. карнитинова система (може би някои от вас тук ще направят асоциация с много разпространения напоследък продукт за "стопяване" на мазнините Л-карнитин, и ще бъдат прави. Само, че ефектът на допълнителния му прием все още няма научно доказан положителен ефект върху мастния метаболизм).
    И така.....в случайте когато не осъществяваме особена физическа активност, капацитетът на митохондриите ни да окислява мастните киселини се понижава, от друга страна с приемът на богати на мазнини храни ние учеличаваме драстично тяхната концентрация в кръвта и логично те започват да се натрупват, защото са най-добрият източник на енергия за тялото ни и то просто е "програмирано" да ги отлага в почти неограничени количества. Още повече, изгарянето е още по-органичено, когато приемът на захари също е висок, а както знаем простите захари са се превърнали в едни от основните хранителни вещества, които приемаме напоследък.

 В следващия постинг ще опиша именно различните видове въглехидрати и техния метаболизъм.

image
Човешка мастна клетка (адипоцит) изпълнена с мазнини (триацилглицероли).


Тагове:   основни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: chencho
Категория: Други
Прочетен: 41009
Постинги: 6
Коментари: 2
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031